Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι και μέχρι και τις 28/10/2012 κατορθώσαμε και ολοκληρώσαμε την βιωματική μας έρευνα και καταγραφή στην Πιερία για να δούμε αν θα μπορεί ο Νομός, να γίνει μια πρότυπη περιοχή για ποδηλατικό και πράσινο τουρισμό.
Στη συνέχεια ο Ποδηλάτης μας –ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση του ταξιδιού έως την Βόρεια Ιταλία - θέλοντας να προσκαλέσει στην Ελλάδα Ιταλούς φίλους του και συνεργάτες για να κινηθούν ως τουρίστες με τις οικογέννιές του και τα ποδήλατά τους, υπήρχε μια μεγάλη αδυναμία σε ότι αφορά την διασφάλισή τους, σε σχέση με όσο το δυνατόν ασφαλέστερες διαδρομές αλλά και πιστοποιημένες μονάδες φιλοξενίας .
Έτσι ο Ποδηλάτης και η ομάδα του παράτεινε την αναχώρηση του για τη συνέχεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη, προκειμένου να συλλέξει όσον το δυνατόν βιωματικά περισσότερα στοιχεία στην Ελλάδα, για τις
περιοχές που ίσως έχουν ποδηλατοδρόμους όχι μόνο εσωτερικά μιας πόλης αλλά και εκτός αυτής, όπως είχε δει στους επαρχιακούς δρόμους της Ιταλίας.
Η πρώτη του επίσκεψη ήταν στην Κω που εκεί η Ποδηλάτες του νησιού των είχαν καλεσμένο προκειμένου να συμμετάσχει μια ετήσια εκδήλωση.
Στην συνέχεια φωτογράφισε την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη και ειδικότερα της παράκτιας ζώνης, στο σύνολο της, από το Μέγαρο Μουσικής έως και το αεροδρόμιο Μακεδονία.
Το φωτογραφικό υλικό της καταγραφής το παρουσίασε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «η Θεσσαλονίκη Αλλιώς».
Δίχως το ποδήλατο του και με την χρήση τρένου και υπεραστικών λεωφορείων επισκέφθηκε και ορισμένες άλλες περιοχές τις οποίες δεν είχε περάσει με το ποδήλατό του στην διάρκεια της περιοδείας του στην Ελλάδα.
Παράλληλα είχε ξεκινήσει μια σπουδαία συνεργασία της ομάδας του Ποδηλάτη του Κόσμου ΄΄ action2life ΄΄ με το Eurovelo Ελλάδος προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης ξενοδοχείων φιλικών προς τους ποδηλάτες.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ποδηλάτης του Κόσμου εξέφρασε την θέλησή του να πραγματοποιήσει μια λεπτομερή Βιωματική Έρευνα και Καταγραφή των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Πιερία προκειμένου να αναπτύξει όλες τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει μια περιοχή για ποδηλατικό τουρισμό, με πιστοποιημένες επιχειρήσεις φιλικές στους ποδηλάτες, ασφαλείς δρόμους που να συνδέουν χωριά και επισκέψιμους χώρους πολιτισμού, περιοχές με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, αγροκτήματα, αγορές κ.λ.π.
Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι Βιωματική Έρευνα και Καταγραφή ορίζουμε την εργασία που για μεγάλο διάστημα δίχως καμία διακοπή βρισκόμαστε στο χώρο δράσης και βιώνουμε ( σαν να είμαστε οι ίδιοι κάτοικοι της περιοχής ) όλες τις πτυχές της καθημερινότητας του πολίτη, μετακινούμαστε – στην προκειμένη περίπτωση – με ποδήλατο, συζητάμε με τους πολίτες και φορείς, ερευνούμε και καταγράφουμε όλα τα ενδιαφέροντα δεδομένα τα οποία χρειαζόμαστε προκειμένου να σχεδιάσουμε μια ολοκληρωμένη εργασία.
Το μεγαλύτερο κίνητρο για να ξεκινήσει ο Ποδηλάτης του Κόσμου αυτή τη Βιωματική Έρευνα και Καταγραφή το έδωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη που ενθάρρυνε την πρωτοβουλία της ομάδας του Ποδηλάτη του Κόσμου γιατί επέμενε και συμβουλευτικά σε πολλές περιπτώσεις μας καθοδήγησε ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και πράξη εφαρμογής προκειμένου να έχουμε ωφέλιμο αποτέλεσμα.
Να σημειωθεί ότι στην διάρκεια της Βιωματικής Έρευνας και καταγραφής σε όλη την Πιερική Ριβιέρα για την ενημέρωση των επιχειρηματιών που διάρκεσε περίπου ενάμιση μήνα το Ταξιδιωτικό Γραφείο Sirios Travel μας παρείχε πλήρη φιλοξενία και όχι μόνο.
Συμπαράσταση είχαμε από τους καλούς φίλους μας Ελεύθερους Ποδηλάτες Πιερίας.
Σε ότι αφορά την Βιωματική Έρευνα και Καταγραφή στα Πιέρια Όρη, στο Ελατοχώρι το Ξενοδοχείο ΄΄ Πιερίων Μούσες ΄΄ μας φιλοξένησε για πάνω από 20 ημέρες και η Ταβέρνα Τζιβαέρι μας εξασφάλισε την διατροφή μας, στον Όλυμπο και την γύρο περιοχή μας φιλοξένισε το ξενοδοχείο ΄΄ Αφροδίτη ΄΄ στο Λιτόχωρο για πάνω από 10 ημέρες.
Ενεργή συμμετοχή στην Έρευνα και Καταγραφή διαδραμάτισε η επιχείρηση οργάνωσης δραστηριοτήτων Steps4action που μας παραχώρησε ειδικά ποδήλατα βουνού και μας συνόδεψε τον ποδηλάτη σε πολλές καταγραφές που πραγματοποιήσαμε μέσα στα βουνά των Πιερίων και του Ολύμπου καθώς και σε πολλές περιοχές του κάμπου της Πιερικής γης.
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, η Ένωση Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πιερίας και η Ένωση Ξενοδόχων Παραλίας που ενημέρωσαν διαδικτυακά και όχι μόνο τους ξενοδόχους για την Βιωματική Έρευνα και Καταγραφή και μπορέσαμε να συναντηθούμε σχεδόν με όλους τους ξενοδόχους που συνομιλήσαμε μαζί τους.
Στη διάρκεια της Έρευνας και Καταγραφής στην Πιερία ενεργοποιήσαμε μια άλλη φάση του προγραμματισμού μας που σχετίζεται με την δημιουργία πακέτων ψυχαγωγικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων.
Σημαντική συμβολή στην έρευνα είχε ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, που μας παραχώρησε ένα σπουδαίο αρχειακό υλικό, η συμμετοχή του χιονοδρομικού κέντρου, που μας έδωσε την δυνατότητα να σχεδιάσουμε ακόμη πιο δυναμικές δραστηριότητες και να εντάξουμε στα πακέτα και προσφορές μέσα στο χειμώνα και βέβαια ο Δασικός Συνεταιρισμός Ελατοχωρίου, που έχει την θέληση να συμβάλει καθοριστικά στην δημιουργία υποδομών στάθμευσης των ποδηλάτων σε δημόσιους χώρους αλλά και σε χώρους με φυσικές ομορφιές και βέβαια στα υλικά που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε καλαίσθητες πινακίδες.
Στην Πιερία λοιπόν έγινε μια πολύ καλή δουλειά, έχουμε μαζέψει πολύ υλικό και το διάστημα αυτό εργαζόμαστε για να το παρουσιάσουμε ειδικότερα στο Εξωτερικό.
Με αυτή την εργασία θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι για να γίνουν σπουδαίες και ωφέλιμες δουλειές που θα αποτελούν εργαλεία οικονομικής ανάκαμψης δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, λαδώματα και συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι, αλλά ξεκάθαρες δουλειές που απαιτούν συνεργασία, κόπο και πάνω από όλα αγάπη για τον τόπο μας και αξιοποίηση του υπαρκτού επίγειου παράδεισου μας.
Σε αυτόν λοιπόν τον ευλογημένο τόπο για μια ακόμη φορά, συμβαίνει το παράδοξο, να έχουμε πολλά προβλήματα και να ψάχνουμε τρόπους να τα λύσουμε.
Το έργο μας συνεχίζεται, δύσκολο και πολυσύνθετο μεν αλλά συνεχίζεται…