Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Ποδηλατώντας με... τον Ποδηλάτη του Κόσμου...





Ποδηλατώντας με... τον Ποδηλάτη του Κόσμου Γρηγόρη Βερροιώτη...
... η καθημερινότητα του Ποδηλάτης του Κόσμου είναι ένας τρόπος φυγής από τον Κλασικό τρόπο ζωής. Επειδή ο Ποδηλάτης του Κόσμου καταγράφει και μελετά τον κλασικό τρόπο ζωή, επιδιώκει να απέχει από αυτόν πρακτικά, ώστε να μπορεί να κοιτάζει τις καταστάσεις μέσα από μια άλλη οπτική γωνία όταν βιωματικά πραγματοποιεί την εργασία του.
Θα προσπαθήσω να γίνω όσο πιο κατανοητός γίνεται με απλά λόγια...

  • Ποδηλάτης βλέπει πως πολλοί συνάνθρωποι του επηρεάζονται από τις τάσεις της μόδας.
Ο Ποδηλάτης απέχει από τις τάσεις της εποχής σε ότι αφορά τις νέες συνήθειες που περνάει η μόδα στις κοινωνίες, αλλά μελετά τους τρόπους που εφάρμοσαν τα στελέχη της μόδας καταφέρνοντας να περάσουν αυτές τις νέες συνήθειες και πως επηρεάζουν τον βίο των κοινωνιών αρνητικά ή θετικά.
  • Ο Ποδηλάτης ακούει τους προβληματισμούς των κοινωνικών τάξεων ( άποροι, νεόπτωχοι, μεσαία τάξη, ευκατάστατοι, ελίτ ).
Ο Ποδηλάτης ζει ανάμεσά τους και μελετά τον τρόπο ζωή τους.
  • Ο Ποδηλάτης ακούει τους προβληματισμούς των γενεών.
Ο Ποδηλάτης μελετά τις διαφορές και τον τρόπο ζωής της κάθε γενιάς ξεχωριστά.
Αυτά είναι ορισμένα απλά παραδείγματα της μελέτης του Ποδηλάτη του Κόσμου. Διευκρινίζω ότι είναι τρία παραδείγματα της έρευνάς του ανάμεσα σε δεκάδες άλλα σοβαρά θέματα.
Για να φτάσει ο Ποδηλάτης να μελετάει τις κοινωνίες των ανθρώπων χρειάστηκαν πολλά ταξίδια , πολλά χρόνια έρευνας, σε διάφορα μέρη του κόσμου που είχαν ως βάση την ιστορία και τις λαϊκές παραδοσιακές συνήθειες.
Ο κάθε λαός, η κάθε πόλη, το κάθε χωριό, η κάθε οικογένεια, η κάθε τοποθεσία έχει την δική της πολύτιμη ιστορία.
Ο κάθε τόπος έχει τα δικά του ήθη και έθιμα, έχει την δική του ταυτότητα.
Όταν από την πρώτη σου επαφή με τους κατοίκους ενός τόπου μελετήσεις και μάθεις για την ταυτότητα της περιοχής, αποκτάς μια ειδική γνώση που σε βοηθάει να ξεκινήσεις μια πιο ειδική μελέτη για τον τρόπο ζωής του χωριού ή της πόλης που έχεις βάλεις στόχο να μελετήσεις.
Γιατί όμως να κάνει αυτή την μελέτη ο Ποδηλάτης ;
Η εργασία του ποδηλάτη είναι η δημοσιογραφική έρευνα. Η άποψη του ποδηλάτη είναι ότι για να φτάσεις σε επίπεδο να αρθρογραφείς, παρέχοντας στον αναγνώστη χρήσιμα δεδομένα, καλό είναι να έχεις βιωματικές εμπειρίες πάνω στο κάθε σου θέμα που θα ασχοληθείς.
Ο Ποδηλάτης με τα ταξίδια του έχει δομήσει ένα σύστημα πηγών που από αυτό ενημερώνεται διασταυρώνοντας τις θεματικές του πληροφορίες.
Θα πάω για λίγο στην εισαγωγή μου.
Έλεγα ότι ο Ποδηλάτης βλέπει πως πολλοί συνάνθρωποι του επηρεάζονται από την μόδα.
Η μόδα είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει τις κοινωνίες ανάλογα με τα συμφέροντα στις περισσότερες περιπτώσεις επιχειρηματικών προσδοκιών. Η μόδα ειδικότερα μέσα από την διαφήμιση, συνήθως βασίζεται στις ανθρώπινες αδυναμίες, όπως παροχές διευκολύνσεων στην καθημερινότητά μας, εκμεταλλεύεται την ματαιοδοξία και την ανάγκη επιβεβαίωσης των ανθρώπων.
Η σκέψη να έχω γενικότερα υγεία, αρκετά χρήματα, να πηγαίνω καλά στην εργασία μου, να έχω τις ευκολίες μου, συνηθισμένες ανάγκες για ένα άτομο, δίνει το δικαίωμα στη μόδα να παίζει δίχως αντίπαλο στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ο Ποδηλάτης παλεύει να είναι το τρίτο μάτι και να μελετά ανεπηρέαστος τις τάσεις αποστασιοποιημένος από αυτές. Μα πως καταφέρνει ο ποδηλάτης να μην επηρεάζεται προσωπικά στην καθημερινότητά του από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρο του; Σαφώς και επηρεάζεται αλλά αντιστέκεται λόγω της καινοτομικής του εργασίας την οποία και έχει κάνει τρόπο ζωής. Προσωπικά ο ποδηλάτης θέλει να έχει χρήματα μόνο για να μπορεί να να επιβιώνει μέσα στις διαδρομές του, γνωρίζει πως η ειδική ευχή αποφυγής των κινδύνων του δρόμου στο κάθε ταξίδι του ξεπερνά την γενικότερη ευχή '' υγεία να έχουμε'', το ωραίο όπως τις λανσάρει η μόδα του είναι αδιάφορο γιατί σε κάθε ταξίδι βλέπει διαφορετικά πράγματα όπως π.χ. όμορφους ανθρώπους από διαφορετικές εθνότητες και ξέρει να θαυμάζει την διαφορετικότητα της ομορφιάς, άρα γι αυτόν είναι ένα πολυσύνθετο θέμα το τι είναι καλαίσθητο, ο ποδηλάτης δεν αγωνιά για τα οικονομικά της εργασίας του γιατί ξέρει πως έτσι κι αλλιώς πάλι στο επικίνδυνο δρόμο θα είναι και το χρήμα απλά εξυπηρετεί την πρώτη παραπάνω ανάγκη να μπορεί να ταξιδεύει και να ερευνά με κάποια άνεση.
Ο ποδηλάτης έχει έναν ξεκάθαρο στόχο, να γνωρίσει τον κόσμο καλύτερα όχι ως τουρίστας ή ρεπόρτερ μετακινούμενος με αεροπλάνα ή αυτοκίνητα αλλά πεταλιά - πεταλιά . Τι σημαίνει αυτό; Ο ποδηλάτης ξέρει από εμπειρία πως άλλο να δεις το δάσος από ψηλά ολόκληρο ψάχνοντας την αλεπού και να πεις την βρήκα, κι άλλο να πας στο δάσος βήμα βήμα να μπεις σε αυτό για να ψάξεις όλα τα λημέρια της και την ζωή της. Υπάρχει και κάτι άλλο, το μυστικό για το που θα βρεις την αλεπού ίσως είναι κριμένο πριν το δάσος. Η γοητεία της έρευνας δεν βρίσκεται λοιπόν μόνο στο να δεις την αλεπού αλλά να μάθεις πως ζει αυτό το υπέροχο πλάσμα. Τότε ξεκινάς να αρθρογραφείς και να κάνεις μια όμορφη στήλη ή ένα ωραίο ακουστικό ή οπτικοακουστικό υλικό που θα συνεπάρει τον αναγνώστη, ακροατή ή τηλεθεατή.
Η ευτυχία του ποδηλάτη είναι όταν μοιράζεται τις εμπειρίες του που βίωσε στην διάρκεια μιας έρευνας με μια παρέα πίνοντας ή να την μεταδίδει στο κοινό του από ραδιοφώνου. Συνειδητά λοιπόν ο ποδηλάτης ξέρει που βρίσκεται η δική του ευτυχία και μπορεί αποστασιοποιημένος να κοιτάζει πέρα από τα ταμπού της μόδας και τις νέες συνήθειες ως τρίτο μάτι τις κοινωνίες κάνοντας έρευνα.
Η μεγαλύτερη δυσκολία.
Μέσα σε αυτή την δράση του υπάρχει μια οδυνηρή στιγμή και είναι όταν αποφασίζει να σταθεί πλάι πλάι με αυτό που απορρίπτει. Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που αποφασίζω να κάνω κάτι τέτοιο ανακαλύπτω το διαφορετικό και αυτό με γοητεύει, ίσως γιατί ξέρω πως πάλι θα φύγω και πάλι θα είμαι μόνος για νέες περιπέτειες. Η οδύνη έρχεται μέσα του όταν φεύγει πάλι μόνος αλλάζοντας κατεύθυνση για να βρει το καινούργιο.
Ποδηλάτης του κόσμου είναι αυτός που στέκεται όρθιος σε μια μεγάλη ουρά να πληρώσει κάποιο τίμημα και ξαφνικά φεύγει διαμαρτυρόμενος γιατί εξακολουθούν να ταλαιπωρούν με την μέθοδο αυτή τον κόσμο που περιμένει ορθοστασία. Το τίμημα είναι το πρόστιμο, γιατί η εφαρμογή του λανθασμένου τρόπου πληρωμής βασίζεται στον εκφοβισμό και την τιμωρία. Πληρώνεις τα πρόστιμα αλλά επιμένεις να φωνάζεις γιατί μας ταλαιπωρείτε; Φτάσαμε στην εποχή που στο κινητό τηλέφωνό σου έρχεται μήνυμα πως σε μισή ώρα έρχεται η σειρά σου για να πας στο ταμείο κι έτσι αποφεύγεις την ταλαιπωρία. Τα προηγούμενα πρόστιμα πληρώθηκαν γιατί δεν συμβιβάστηκες με τον κανόνα της ουράς ενώ σίγουρα υπήρχαν άλλοι τρόποι να εξυπηρετηθείς αλλά δεν ασχολιόταν κανένας ή υπήρχε σκοπιμότητα για να μη σταματήσει η ταλαιπωρία των ανθρώπων , φώναξες, πλήρωσες τις επιπτώσεις και στο τέλος ήρθε η έρευνα της τεχνολογίας που άκουσε την φωνή σου και έδωσε την λύση. Η έρευνα έγινε από κάποιους που γλύτωσαν την ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων. Αυτοί οι «κάποιοι» δεν θα γίνουν ποτέ ίσως γνωστοί αλλά ξέρουν μέσα τους το καλό που έχουν κάνει. θα πάνε στο μπαράκι και δεν θα τους αναγνωρίσει κανείς. Κάπου εκεί ανάμεσα κι εσύ ο άλλος ποδηλάτης που έτρωγες τα πρόστιμα και φώναζες κουβεντιάζεις με την παρέα σου. Όλοι μαζί τώρα οι ποδηλάτες κουβεντιάζουν ασταμάτητα πίνοντας ανάμεσα σε υποκριτικά διασταυρωμένα βλέμματα των θαμώνων της μόδας . Να θυμάσαι Ποδηλάτης του Κόσμου είσαι όταν είσαι απλά ο εαυτό σου, όταν ξεφεύγεις από τα ταμπού της ματαιοδοξία και της αναγνωρισιμότητας, όταν έχεις το κουράγιο να λες πάμε μπροστά σε καινούργιο ταξίδι, ξεπερνώντας το εμπόδιο του κλασικού και του πλαστικού εύφλεκτου βολέματος.
Ποδηλάτης του Κόσμου είναι αυτός που δεν έχει ανάγκη επιβράβευσης από κανέναν, που ανασαίνει ήρεμος στο ηλιοβασίλεμα δίχως να φοβάται το φεγγάρι μήπως και χαθεί πίσω από τα σύννεφα, γιατί ξέρει πως όλα κινούνται και πάλι θα έρθει το φως αργά ή γρήγορα για να συνεχίσει την πορεία του.
Ποδηλάτης του Κόσμου είναι αυτός που συγχωρεί, που δεν σταματάει να ποδηλατεί τραγουδώντας, κλαίγοντας και γελώντας γεμάτος αναμνήσεις, εμπειρίες, γνώση. Ποδηλάτης του Κόσμου είναι αυτός που τολμάει να πατήσει ορθοπεταλιές κόντρα στο ρεύμα για να συναντήσει όλους όσους έρχονται μέσα σε αυτό και να μάθει τι καινούργιο φέρνει το ρεύμα και σε πια κατεύθυνση πάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.