Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗ ΠΙΕΡΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ




Περίπου 20 χρόνια πρίν στα Πιέρια Όρη

 

Φανταστείτε όσο πιο απλά μπορείτε  την περιοχή της Πιερίας η οποία συνδέεται με το Εθνικό Πάρκο του Δέλτα του Αλιάκμονα, του Δέλτα και την κοίτη του ποταμού Αξιού ως και τα βόρεια σύνορα, τις εκβολές του Λουδία και του Γαλλικού, τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, καθώς και τις Αλυκές Κίτρους, με ακτές πάνω από 70 χιλιόμετρα, με τα μυθικά Πιέρια Όρη και βέβαια τον Όλυμπο.
Είναι λογικό αυτή η ζώνη από την βαθιά αρχαιότητα για τον άνθρωπο να είχε και να έχει μια μεγάλη αξία. 
Για μας τους λάτρες της περιήγησης και του ταξιδιού με ποδήλατο, είναι μια περιοχή ιδιαίτερου θεματικού τουρισμού.
Είναι μια περιοχή που θέλουμε να την απολαμβάνουμε όποτε μπορούμε όλες τις εποχές του χρόνου.
Θέλουμε να την ανακαλύψουμε, να διαδώσουμε σε όλους τους φίλους μας σε Ελλάδα και στον κόσμο, πως εδώ υπάρχει ένας επίγειος παράδεισος για να ζήσεις στιγμές αξέχαστες.
Ένας τόπος που τα προσφέρει όλα, από την απόλυτη ηρεμία, την ανακάλυψη, την γνώση, μέχρι και την νυχτερινή κοσμοπολίτικη διασκέδαση.
Είναι λογικό πως αν έρθεις εδώ στην Πιερία ανοργάνωτος, να μη μπορέσεις να δεις  και να νιώσεις έστω ορισμένα από αυτά που σου χαρίζει ο τόπος.
Αυτό που έχουμε εισπράξει όλο αυτό το διάστημα που βρισκόμαστε στην Πιερία είναι ότι, είμαστε σε μια περιοχή που όσο την βιώνεις τόσο σου αποκαλύπτεται.
Στις ποδηλατικές διαδρομές που κάναμε  στην Πιερία, όπως ήταν φυσικό καταγράψαμε στοιχεία που αφορούσαν τη χρήση του δρόμου. 
Η αλήθεια είναι ότι πάνω σε αυτή τη διαδρομή δεν μπορείς να δεις αρκετά από τις ομορφιές που έχει ο τόπος.
Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, το να κάνεις μια ποδηλατική διαδρομή, που να έχεις καταγράψει το δρόμο, αν είναι καλός ή όχι και να ξεπερνάς ομορφιές και σημεία που μπορούν να σου χαρίσουν πολλά χρήσιμα πράγματα δεν μας λέει τίποτα.
Ακόμη και τα ιαματικά λασπόλουτρα στις Αλυκές δεν θα τα γνωρίζαμε αν δεν καθόμασταν αρκετό καιρό εδώ στην Πιερία, αν δεν μιλούσαμε με τους ανθρώπους του τόπου, αν δεν δουλεύαμε μαζί τους, αν δεν ποδηλατούσαμε καθημερινά από χωριό σε χωριό, από αγρόκτημα σε αγρόκτημα, κατά μήκος της ακτογραμμής και την πεδινής περιοχής για να τα μάθουμε.
Σαν δημοσιογράφοι αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι, καταγράφονται ποδηλατικές διαδρομές και παρουσιάζονται σε χάρτες, που ουσιαστικά δεν πληροφορούν για τα ενδιαφέροντα σημεία προορισμού με στοιχεία που έχει η κάθε περιοχή, αλλά απλά και μόνο παρουσιάζουν μια ανούσια διαδρομή την οποία μπορεί ο καθένας να την ανακαλύψει απλά και μόνο από την σήμανση που έχουνε οι δρόμοι.
Με απλά λόγια, αν δεν είσαι εκεί να ζήσεις την καθημερινότητα των ανθρώπων, να μοιραστείς τις αγωνίες τους, τα όνειρά τους, να τρέξεις μαζί τους, να σε δουν εκεί να δουλεύεις με ζέστη και κρύο, κανείς δεν σε εμπιστεύεται και δεν σου ανοίγει την τελική πόρτα του τόπου που μόνο αυτός γνωρίζει.     
Είναι λογικό λοιπόν οι χάρτες και τα ενημερωτικά που θέλουμε να σας παρουσιάσουμε να γίνουν με λεπτομέρεια και μάλιστα με ειδική πληροφόρηση σε άμεση συνεργασία με τους φορείς, επιχειρηματίες, Συλλόγους και ομάδες, να σας παρουσιάσουμε δηλαδή διαδρομές με πολλά ενδιαφέροντα ώστε να μπορείτε εσείς να κάνετε τις επιλογές σας.

Χρειάζεται λοιπόν υπομονή, πολύ δουλειά και ατελείωτες ώρες  πάνω στο ποδήλατο για να ολοκληρώσουμε τις καταγραφές μας στην Πιερία οι οποίες συνεχίζονται…