Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

Ιστορικό και ο στόχος της πρώτης επικοινωνιακής εκστρατείας δικτύωσης για κοινές δράσεις και συνεργασίες που έγινε στα μέσα του Ιουλίου του 2021. 

Την πρωτοβουλία είχαν το Βαλκανικό Radio Strimonika, η Περιφερειακή Ένωση Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης "Roden Krai" και το Κέντρο Χειροτεχνίας "Old Cherry" με την στήριξη του Δήμου Ξάνθης.

Θα ξεκινήσω με μια σύντομη ενημέρωση για το Πιλοτικό μοντέλο του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού Strimonika για να γίνουν όλα πιο κατανοητά σε σχέση με την συμβολική ποδηλατική διαδρομή για την εκστρατεία δημιουργίας δικτύου συνεργατών για θέματα πολιτισμού, τουρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε ένα χωριό της περιοχής του Kyustendil στην Βουλγαρία με την ονομασία Razhdavitsa δημιουργήθηκε μια πολιτιστική αυλή ( Ξενώνες, art gallery και αίθουσες σεμιναρίων, παρουσιάσεων κ.λ.π. και η αυλή διαμορφώθηκε έτσι ώστε να πραγματοποιούνται  επιδείξεις παραδοσιακών επαγγελμάτων, εθίμων κ.α. και βέβαια ειδικά τα παιδιά να έρχονται πιο κοντά στη φύση).  Παράλληλα δημιουργήσαμε και ένα πιλοτικό ειδικό ραδιοφωνικό σταθμό ( Radio Strimonika ) που πήρε το όνομά του από τον ποταμό Στρυμόνα. 

Ο ραδιοφωνικός σταθμός έγινε  για να συμβάλει στην προβολή της Πολιτιστικής Αυλής και του τόπου και να δημιουργήσει δίκτυα συνεργατών τόσο στην Βουλγαρία όσο και στο εξωτερικό. 

Το πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού χωρίστηκε σε πρωινό και βραδινό. Το πρωινό πρόγραμμα ( Βουλγαρικό ) ακολούθησε ένα κλασικό μοντέλο διαδικτυακού ραδιοφώνου μόνο με μουσική και μετά από σχεδόν δύο χρόνια προστέθηκε μια εκπομπή τοπικού μεσημεριανού Magazine

Το βραδινό πρόγραμμα (Ελληνικό και Αγγλόφωνο ) δημιουργήθηκε με βάση τις πολύχρονες έρευνες του δημοσιογράφου Γρηγόρη Βερροιώτη για τις νέες μορφές ραδιοφώνου και στηρίχθηκε από το Μουσείο Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, προκειμένου να πειραματιστούμε πάνω σε ένα μεγάλο πρόγραμμα που σχετίζεται με την δημιουργία « Ραδιοφωνικών Αυλών ». Στις πειραματικές εκπομπές έπαιρναν μέρος πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, Δήμαρχοι και εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού, εθελοντικές οργανώσεις, δημοσιογράφοι, ινστιτούτα, επαγγελματίες του τουρισμού και πολίτες που ελεύθερα εξέφραζαν την δική τους γνώμη με βάση όσα λέγονταν στις εκπομπές από τους καλεσμένους. Στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα συμμετέχει καθοριστικά και η HMG ( Εθελοντικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο ). 

Ένα από τα βασικά θέμα που ακούγονταν σε όλε τις εκπομπές ήταν η παρακολούθηση του Γρηγόρη Βερροιώτη ως Ποδηλάτης του Κόσμου  
Immersion journalism για το νέο του ρόλο να βιώσει ως βοηθός και εθελοντής την αναπαλαίωση σπιτιών που πραγματοποιούσε και πραγματοποιεί ο φίλος του Borislav Krumov, καταγράφοντας το σκεπτικό του καθώς καινοτομεί και διαχειρίζεται το κατασκευαστικό έργο ως ηγέτης όταν ο ίδιος δεν έχει εκπαιδευτεί στα νέα δεδομένα της ''συναισθηματικής νοημοσύνης EQ'' ως επικεφαλής ενός έργου ικανό να βραβευτεί και να πρωταγωνιστεί στο πολιτισμό και τουρισμό στο πλαίσιο των νέων αναγκών  της 5ης πλέον βιομηχανικής επανάστασης ( για την τεχνίτη και συναισθηματική νοημοσύνη και η εκπαίδευση των επικεφαλής ενός έργου ικανού να προσαρμοστεί στο πλαίσιο των αναγκών  της 5ης πλέον βιομηχανικής επανάστασης είναι καταγεγραμμένα από εκπομπές στα αρχεία του ραδιοφώνου). Παράλληλα οι συζητήσεις στις εκπομπές στο βραδινό πρόγραμμα αναπτύσσουν θεματολογίες με βάση το μέλλον του κόσμου που απαιτεί συνεργασίες με κοινούς στόχους. Να σημειωθεί πως οι βιωματικές εργασίες μου ως Ποδηλάτης του Κόσμου είναι καταγεγραμμένα στο Μουσείο Ραδιοφωνίας στα εκθέματα του Ραδιοποδηλάτη  ). 
Αξίζει να πω επίσης και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δ.Σ. του Μουσείου που επέτρεψε το έκθεμα του φορητού στούντιο του Ραδιοποδηλάτη να μεταφερθεί στην Razhdavitsa για την έρευνα, ώστε να είναι ζωντανή η καταγραφή. Ειδικά ο ρόλος του βοηθού εθελοντή για δύο χρόνια και δίχως διακοπές για ξεκούραση ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα και καταγραφή, αποτελούν πλέον εκπαιδευτικό υλικό ( εγκεκριμένο αρχικά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να διδάσκεται επισήμως σε μαθήματα πανεπιστημιακού τύπου στο διαδικτυακό Portal International Green Polis (City)  https://heptapolis.com/lesson/veriotis ) .
Το Radio Strimonika λοιπόν έδρασε επιστημονικά, ερευνώντας, καταγράφοντας και συζητώντας δημόσια (στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα ) για όλα τα παραπάνω (νέα δεδομένα στην εκπαίδευση, στα γράμματα και τις τέχνες, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις εθελοντικές δομές, στην δημοσιογραφία, σε ινστιτούτα και άλλα συλλογικά όργανα και ενώσεις, στο χώρο του τουρισμού ). Μέσα από όλες αυτές τις θεματικές είχε ξεκινήσει η ιδέα να πραγματοποιηθεί μια ποδηλατική διαδρομή στα δύο ποτάμια Στρυμόνα και Νέστο με στόχο να δημιουργηθεί ένα άτυπο αρχικά Cluster, δηλαδή ένα επιχειρηματικό συνεργατικό σχηματισμό με την συμβουλευτική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Η ιδέα αυτή είχε μελετηθεί πολύ σοβαρά και ειδικά από την Ελλάδα θα συμμετείχαν πολλοί φορείς, συλλογικά όργανα και επαγγελματίες. 
Λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε και όταν τα μέτρα έγιναν πιο ελαστικά ο Borislav Krumov θέλησε να γίνει ένα σύντομο ταξίδι συναντήσεων για τρεις ημέρες. 

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε σε αυτή την εκστρατεία η συμπαράσταση και συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης με την παροχή φιλοξενίας και γευμάτων. Την άψογη οργάνωση και ξενάγηση και την ευγένεια να  επιλέξουμε ελεύθερα με ποιους θέλαμε να συναντηθούμε την είχε η Υπεύθυνη του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Σοφία Μπασματζή. Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι και η Υπεύθυνη του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου κ. Σοφία Μπασματζή απέδειξαν πως όταν η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την εμπειρία της στήριξης συνεργιών έχει τα αντανακλαστικά να ανταπεξέρχεται σε ιδιαίτερες δράσεις και μάλιστα να συμμετάσχει συμβουλευτικά και οργανωτικά με σημαντικό ρόλο.

Θα μου επιτρέψετε να τονίσω κάτι που θα διευκολύνει περισσότερο να γίνει κατανοητός ο στόχος.

Η αναγκαιότητα δημιουργίας διακρατικών συνεργατικών δικτύων με καθημερινή και για όλο το χρόνο συνέργεια προς όφελος όλων των πολιτών είναι ένα θέμα που για μένα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Είναι πολλοί που εκπροσωπούν μεγάλους φορείς, συλλογικά όργανα, ενώσεις κ.λ.π. που μου λένε πως έχουμε συνεργασίες με την γειτονική μας χώρα και άλλες χώρες γιατί συν διοργανώνουμε εκδηλώσεις.
Η κάθε συνεργασία με κοινό στόχο έχει την δική της αξία και όταν έχει και χαρακτήρα διακρατικό έχει μεγαλύτερη και ας είναι έστω και για μια μέρα.
Για μένα όμως το ζητούμενο είναι οι συνεργασίες και οι δράσεις να έχουν μια συνέχεια και ειδικά ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.
Μια διαρκή δηλαδή δυναμική που να μη σταματά και να βελτιώνεται.
Οι τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες είχαν έχουν και όπως φαίνεται θα υπάρχουν και στο μέλλον και έχουν ανθρωποκεντρικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα.
Μια μεγάλη ανάγκη με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα είναι η δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας με συνθήκες και μισθούς αξιοπρεπείς.
Οι συνεργασίες λοιπόν που μπαίνουν μέσα στην καθημερινότητα με διάρκεια, μπορούν να δώσουν πολλές θέσεις εργασίας και να είναι ακόμη πιο χρήσιμες για τις κοινωνίες μας. Για να λέω την αλήθεια αυτό είναι που με ενδιαφέρει πολύ στις έρευνες μου και θα προσπαθώ να κάνω συνεχώς γέφυρες και να συμμετέχω με την λιγοστή αυτή δύναμη που διαθέτω σε τέτοιες δράσεις και ενέργειες. 

Ξεκινώντας το ποδηλατικό μας ταξίδι από την Razhdavitsa και το The Old Cherry Tree με τερματισμό την Ξάνθη σκεφτόμουν πως από όλη αυτή την προσπάθεια και μια συνέργεια να γίνει και να δώσει μια θέση εργασία, αξίζει το κόπο να περάσουμε όλες και όλοι όσοι συμμετέχουμε στην εκστρατεία αυτή την ταλαιπωρία μέσα σε καύσωνα.  

Έχοντας στις αποσκευές μας μια μεγάλη εργασία προετοιμασίας και δεδομένων ικανών να αποκωδικοποιούμε εύκολα κάθε τι ενδιαφέρον και βέβαια τον Anatoly Kostov οπερατερ στην Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση BNT, ανεβήκαμε στα ποδήλατά μας με την Dimana και ο Borislav με τον οπερατέρ μας Anatoly μας ακολουθούν με το αυτοκίνητο. 

Ποδηλατώντας θα κάναμε κάποιες διαδρομές εγώ ως δημοσιογράφος και 
η Dimana Krumova με σπουδές 
στα φωνητικά της 
παραδοσιακής 
μουσικής της Βουλγαρίας 
εκπροσωπώντας συμβολικά τους ανθρώπους των τεχνών. 

Αρχικά επισκεφτήκαμε τους Δήμους που συνορεύουν με τον ποταμό Στρυμόνα στην Βουλγαρία και ενημερώσαμε γι αυτή την επικοινωνιακή εκστρατεία.
Αν και δεν είμαι γνώστης της φιλοσοφίας των Δήμων της Βουλγαρίας γι αυτού του τύπου εκστρατείες, είδα Δημάρχους και υπευθύνους διαφόρων διοικητικών τομέων των Δήμων να αντιλαμβάνονται πως κάτι συμβαίνει εδώ και κάποιους να θέλουν να μάθουν παραπάνω.
Το ενημερωτικό βέβαια έγγραφο ήταν γραμμένο από τον Borislav ως μια απλή ενημέρωση δίχως επεξηγηματικό περιεχόμενο που να δείχνει την μεγάλη εργασία που έχει γίνει από το Radio Strimonika αλλά και την φιλοσοφία της Πολιτιστικής αυλής στο The Old Cherry Tree και την σημαντικότητα αυτής της δράσης και βέβαια το στόχο να αναστηθούν πάλι τα χωριά μας μέσα από συνέργειες και διακρατικές δράσεις και έργα ικανά να φέρουν πίσω και την νεολαία. Ενδεικτικές φωτογραφίες από την παράδοση του ενημερωτικού. Δήμαρχος του Δήμου Kyustendil, Petar Paunov . Η Δήμαρχος Νεβεστίνου κ. Μάγια Αρσόβα. Η υπεύθυνη τουρισμού Nina Shinikova του Boboshevo . Ο νέος δήμαρχος του Μπλαγκόεβραντ Ilko Stoyanov. Στο Σαντάνσκι το μήνυμά μας παρέλαβε ο Πάντσο Πάντσεφ Γραμματέας του Δήμου.









Περνώντας τα σύνορα από Βουλγαρία για Ελλάδα μπήκαμε και στο πρόγραμμα που σχεδιάσαμε. 

Στόχος μας να συναντηθούμε με ανθρώπους του πολιτισμού και τουρισμού με διαφορετικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Ο χρόνος λιγοστός και η κάθε συνάντηση σύντομη.

Επισκεφθήκαμε τον Γιάννη Ρέκλο στον ''Οικοπεριηγητή'' http://www.oikoperiigitis.gr/el/.  Στην συνάντηση θα παρευρεθεί και η συνεργάτιδά μας στο Radio Strimonika Αλεξάνδρα Αγραφιώτη που σχεδιάσαμε μαζί την μεγάλη ποδηλατική διαδρομή « Οι δρόμοι των νερών». 

Ο Γιάννης από τους πρωτοπόρους με μεγάλη και πολυετή εμπειρία στον εναλλακτικό τουρισμό μας έκανε μια σύντομη αλλά πλήρως κατατοπιστική παρουσίαση της λίμνης Κερκίνης και βέβαια τις υποδομές που έχει οι οποίες είναι ζηλευτές.

Μια ολοκληρωμένη μονάδα εναλλακτικού τουρισμού με τεράστια εμπειρία είναι πλέον μέσα στην συζήτηση συν εργατικότητας πάντα έτοιμος να συμβάλει για το καλό του τόπου.


Ελπίζω Γιάννη να συναντηθούμε όλοι μαζί στη Razhdavitsa τον Νοέμβριο.

Στην συνέχεια πήγαμε στο κτήμα βοτάνων « Σπίτι του τσαγιού » όπου και συνομιλήσαμε με τον Γιάννη Ζαλίδα και την Ζηνοβία Αντωνιάδου από την Tsai Academy  https://www.facebook.com/Tsai-Academy-960432437484962/.

Ο Γιάννης και η Ζηνοβία που έχουμε γίνει φίλοι και είναι λογικό η χαρά μας να είναι μεγάλη που συναντιόμαστε, είναι δύο υπέροχοι άνθρωποι που έχουν κάνει μια σπουδαία δομή που είναι θαυμαστή καθώς ουσιαστικά διδάσκουν την σημαντικότητα των αγαθών που μας προσφέρει η μητέρα γη που αυτή είναι που ουσιαστικά μας συντηρεί και πόσο βέβαια σημαντικό είναι να προστατεύουμε την χλωρίδα μιας και έχουμε πλέον στοιχεία πως κάποια είδη βοτάνων εξαφανίζονται και μαζί τους χάνεται ένα μέρος και της δικής μας προστασίας σε θέματα άμυνας του οργανισμού μας σε ότι αφορά την υγεία μας.




Με ένα κοκτέιλ τσαγιού ο Γιάννης μας τόνωσε και παράλληλα μαζί με την Ζηνοβία μας εξήγησαν τις δράσεις τους και πόσο σημαντικό θα είναι να βρίσκονται μαζί μας σε αυτή την σύμπραξη για κοινές δράσεις.



Ελπίζω Γιάννη και Ζηνοβία να συναντηθούμε όλοι μαζί στη Razhdavitsa τον Νοέμβριο.

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας πήγαμε στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων στο Ξενοδοχείο '' Γιάννης '' και συναντήσαμε τον τον Ηλία Κουμουλίδη από τον Φωτογραφικό  Όμιλο Καβάλας. Με τον Ηλία γνωριζόμαστε από παλιά και υπάρχει μια βαθιά αλληλοεκτίμηση. 

Όλοι γνωρίζουμε πως η φωτογραφία αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 20ού αιώνα. Τα Είδη φωτογραφίας είναι φωτοειδησεογραφία, διαφημιστική φωτογραφία - φωτογραφία στούντιο, αρχιτεκτονική φωτογραφία, φωτογραφία τέχνης, αστροφωτογραφία. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά με τα κινητά τηλέφωνα έχουμε ξεχάσει πως αυτή η τέχνη του επαγγελματία φωτογράφου εμπερικλείει γνώση που αποκτάτε με εκπαίδευση και ατέλειωτες ώρες εργασίας. Όταν αναζητάς να κάνεις μια σοβαρή και επαγγελματική εργασία με ιδιαίτερες θεματικές ενότητες συνδυαστικά με τον άνθρωπο και την φύση για παράδειγμα γνωρίζεις καλά πως η φωτογραφία διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο τόσο στην προβολή, στα μηνύματα αλλά και στην εικόνα του προφίλ σου. Καλή και η selfie το αυτό-πορτρέτο φωτογραφία ή η ερασιτεχνική έστω και επιτυχημένη φωτογραφία αλλά ο ειδικός θα βασιστεί και στην γνώση και αποτελεί εγγύηση για μια επαγγελματική χρήση.

Ο δρόμος μας έβγαλε στην  Καβάλα όπου σταθήκαμε για λίγο στο λιμάνι κκαι στην συνέχεια φτάσαμε στην Ξάνθη.



Εκεί μας υποδέχθηκε η Υπεύθυνη του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Σοφία Μπασματζή με μια υποδειγματική φιλοξενία .

Η Σοφία ήταν ο βασικός μας συνεργάτης στην οργάνωση αυτής της εκστρατείας στην Ξάνθη και ξεναγός μας μιας και ο Δήμαρχος κ. Μανώλης Τσέπελης απουσίαζε.Καθημερινά μαζί μας από το πρωί μέχρι και το βράδυ μας έκανε να νιώσουμε μεγάλη υποχρέωση          ανταπόδοσης αυτής της άψογης οργάνωσης και ενημέρωσης. 
Μας έδωσε επίσης την δυνατότητα ελεύθερα να επιλέξουμε εμείς με ποιους θέλαμε να συναντηθούμε κάτι που την τιμά.  

Όσο για τις γαστρονομικές απολαύσεις από την Ελληνική κουζίνα ήξερα από πριν πως η Σοφία είναι ειδική.   


Οι πρώτες μας επιλογές μέσα στη πόλη της Ξάνθης ήταν το Λαογραφικό και ιστορικό Μουσείο Ξάνθης ώστε οι συνεργάτες μου από την Βουλγαρία να πάρουν μια εικόνα από την καθημερινότητα των κατοίκων της Ξάνθης από τα μεταβυζαντινά χρόνια κι έπειτα.

Tο Λαογραφικό και ιστορικό Μουσείο Ξάνθης ιδρύθηκε από την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ).


Σε αυτή την διεύθυνση μπορείτε να μάθετε για το Μουσείο: https://www.cityofxanthi.gr/enimerosi/episkeptes/axiotheata/2972


Καταπληκτική ξενάγηση με πολύ υπομονή γιατί κάναμε παράλληλα και γυρίσματα για την Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση.

Μια από τις επιλογές μας λόγω της βραχυπρόθεσμης διαμονής μας ήταν το The house of shadow – Το Σπίτι της Σκιάς που δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα έργα του Τριαντάφυλλου Βαΐτση.  


Επισκεφθείτε την σελίδα εδώ https://vaitsis.com/?fbclid=IwAR22p632iZvGSdrfvrTobWkWHaUB1vfnIZXBCB-a_94wtYZAXyCGG4pdiYA



Καταπληκτικός ο Τριαντάφυλλος όχι μόνο σαν καλλιτέχνης αλλά και σας άνθρωπος και οικοδεσπότης. Έχουμε να μάθουμε πολλά από τον Τριαντάφυλλο γι αυτή την τέχνη.


Ελπίζω με τον Τριαντάφυλλο να συναντηθούμε σε έκθεση εδώ στην Art Callery του The Old Therry Tree στην Razhdavitsa. 

Μια ακόμη σημαντική για μας συνάντηση ήταν με τον Ιορδάνη Κασαπόγλου από την XPLORE TRAILS

 https://www.xploretrails.gr/
Η εξερεύνηση στη φύση με ποδήλατο ή πεζοπορία είναι από τους καλύτερους τρόπους να ξεχαστείς από την πίεση της καθημερινότητάς σου και να χαλαρώσεις.


Συνεχίζοντας ανηφορίσαμε στην Σταυρούπολη Ξάνθης και συναντήσαμε στο Κέντρο ελεύθερης ιππασίας “Έφιππος” τον Ηλία Κυριλίδη.


Σε ένα εκπληκτικό περιβάλλον δίπλα στο ποταμό Νέστο ο έμπειρος γητευτής αλόγων Ηλίας μας υποδέχεται λες και μας ήξερε από χρόνια. Αυτοί οι συνάνθρωποι μας που βρίσκονται μέσα στη φύση καθημερινά και έχουν αυτή την θαυμαστή σχέση με τα άλογα σου μεταφέρουν μια ιδιαίτερη ηρεμία και γαλήνη που την έχουμε τόσο ανάγκη. Καταπληκτικός !!!


Συνέχεια συνάντηση στην Πλατεία της Σταυρούπολης για συζητήσεις που αφορούσαν διάφορες τουριστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Περισσότερα εδώ https://www.nestosrodopi.gr/ 
              

Κι έπειτα κάτω στην Γαλάνη στο Nestos Kayaking - Riverland  https://riverland.gr/nestos-gorge/


Εκεί τονίσαμε την υπευθυνότητα και πόσο εμπειρία πρέπει να έχεις για να οργανώνεις τέτοιου τύπου δραστηριότητες. Σίγουρα για μένα το ταξίδι με καγιάκ στο ποτάμι του Νέστου σε ένα από τα τα τελευταία καταφύγια Άγριας Ζωής που διατηρεί ακόμα μια πλούσια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας ήταν άκρως ελκυστικό. Το «Αισθητικό Δάσος» του Νέστου θεωρείται από τους πιο σημαντικούς οικοτόπους στην Ευρώπη.

Τα στενά του Νέστου - Θρακικών Τεμπών, εκτείνονται ανάμεσα στα βουνά του νότιου τμήματος των βουνών της Ροδόπης. Ο ποταμός Νέστος σχηματίζει μια διαδρομή 22 χλμ. με συνεχείς μαιάνδρους κάνοντας το ταξίδι του προς τη θάλασσα.

Το δασικό-υδρόβιο οικοσύστημα του Νέστου έχει διεθνή σημασία, είναι ένα εθνικό πάρκο, προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar και αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000. Η περιοχή περιλαμβάνεται στις «Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας» και στις «Περιοχές Ειδικής Προστασίας», σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 79/409.


Η εκστρατεία κλείνει με ένα τραγούδι της Dimana δίπλα στην Θάλασσα της περιοχής της Ξάνθης. 




Στην συνέχεια στις εκβολές του Στρυμόνα έστω για μια φωτογραφία



και στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης τιμώντας έτσι τα νερά και την φύση που μας δίνει απλόχερα τα αγαθά της.

 



Σε ένα τριήμερο ουσιαστικά στην Ελλάδα κάναμε χρήσιμες συναντήσεις για να βάλουμε κάποιες βάσεις στην δημιουργία μιας συνεργατικής ομάδας που θα ανοίξει τον διάλογο για άμεσες συνέργειες.


Κάνοντας αυτό τον επίλογο θα γυρίσω στις « Ραδιοφωνικές Αυλές » στις έρευνες και μελέτες που ξεκίνησα εδώ και χρόνια συλλέγοντας πολλά δεδομένα από διάφορες χώρες και κατατέθηκαν στο Μουσείου Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα και δεν ξεχνώ βέβαια όλων των συνεργατών που στην συνέχεια βάζουν τις δικές τους ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρίες.

Όταν λοιπόν εξειδικεύσεις τα στελέχη ενός ραδιοφωνικού σταθμού πάνω σε στοχευόμενες ενέργειες διασύνδεσης, διαλόγου και προβολής είναι το καλύτερο εργαλείο για να προετοιμάσεις και να συμβάλλεις καθοριστικά σε συνεργασίες. 
Αυτά όλα όμως χρειάζονται εκπαίδευση. Όπως εγώ κάθομαι και μαθαίνω διάφορες εργασίες και κάνω και τον βοηθό και τον εθελοντή και ακούω διαταγές και εντολές για να μάθω, έτσι καλά είναι να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες της εργασίας των άλλων και για να έχουμε άποψη καλά είναι να μάθουμε. 

Στα δύο αυτά χρόνια λειτουργίας του Radio Strimonika παρατηρούσα πως εκτός από αυτούς που εργάζονταν εθελοντικά στις παραγωγές και γνώριζαν τι συμβαίνει οι υπόλοιποι πίστευαν πως επειδή δεν έχει διαφημίσεις και δεν αποφέρει χρήματα το ραδιόφωνο δεν είναι και απαραίτητο να εργαζόμαστε τόσο σκληρά. Αυτό είναι μια γενικότερη λογική.

Αυτό ήταν και ένα μέρος της καταγραφής των αντιδράσεων όσων δεν καταλάβαιναν πόσο σημαντικό είναι να να έχεις εξειδίκευση και να δέχεσαι την τεχνογνωσία του άλλου που έχει την εμπειρία.  Αν αυτούς που συναντήσαμε γίνουν ομάδα και σεβόμαστε ο ένας τον άλλο για την εμπειρία στην ειδίκευσή του, τότε μπορούν να γίνουν θαύματα.

Στο πιλοτικό ραδιόφωνο όσες και όσοι συμμετείχαν με εκπομπές έμαθαν πως δεν είναι θέμα αν θα υπήρχε ακροαματικότητα ( υπόψη στην μεγάλη ραδιοφωνική πλατφόρμα της EXPERT στα ενημερωτικά ραδιόφωνα των Βαλκανίων ήμασταν πρώτη σε ακρόαση στα κινητά τηλέφωνα) για να μπούμε στον ανταγωνισμό της διαφημιστικής πίτας, ούτε να ακούν το ραδιόφωνο για την εμπορική μουσική, αλλά για να συμβάλει στο στόχο που έχουμε αναφερθεί.


Με αυτό το ραδιόφωνο δημιουργήσαμε ένα αρχικό σημαντικό κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας που μπορούμε να το ονομάσουμε « γέφυρα επικοινωνίας για δημιουργία συνεργατών» και στην επόμενη φάση « εργαλείο δημοσιοποίησης των ενεργειών, δράσεων, προβολής και διαλόγου των συνεργαζόμενων μερών με το κοινό ».

Αυτά τα δύο χρόνια έγιναν τόσα πολλά στο τομέα της διασύνδεσης και διαλόγου σε υψηλό επίπεδο μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού που μπορούμε να στηρίζουμε πλέον όλοι μαζί πολλές ιδέες.

Επισημαίνω πως οι διάλογοι στο ραδιόφωνο δεν ήταν φιλοσοφικοί ή είχαν ένα ειδησεογραφικό ενδιαφέρον για την επικαιρότητα αλλά συζητήσεις πρακτικές για συνεργασίες.

Αν ακολουθηθεί το παράδειγμα του Radio Strimonika την επιμονή στο στόχο είμαι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά σε αυτή την συνέργεια που μπορεί να δημιουργηθεί με αυτή την εκστρατεία.

Μετά λοιπόν την ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών  του The Old Cherry Tree, την επιτυχημένη εφαρμογή του Radio Strimonika πραγματοποιήσαμε και την πρώτη επικοινωνιακή εκστρατεία δικτύωσης για κοινές δράσεις και συνεργασίες όλα πλέον παίρνουν το δρόμο τους. 

Απομένει η συνέχεια που είναι θέμα οργάνωσης των συμμετεχόντων σε αυτές συνεργασίες που ελπίζω να ξεκινήσουν αυτό το Νοέμβριο με μια συνάντηση στην Razhdavitsa όλων μαζί.

Ευχαριστούμε το Δήμο Ξάνθης που μας στήριξε και προσωπικά την κ. Σοφία Μπασματζή που διέθεσε τόσο χρόνο για να είναι συνεχώς δίπλα μας με μια άψογη οργάνωση. 


Έτσι κάπου εδώ κλείνει ένα κεφάλαιο μιας ακόμη επίπονης δημιουργικής εργασίας, συμβάλλοντας σε αυτά τα δύο χρόνια δίπλα στον αδερφικό μου φίλο Borislav Krumov να δημιουργηθεί μια μεγάλη περιουσία σε έναν ακόμη τόπο και μια προοπτική ανάπτυξης συνεργασιών που θα ωφελήσει προσθετικά πολλές περιοχές. 
Ο Ποδηλάτης του Κόσμου ή Ραδιοποδηλάτης μπαίνει πλέον στην επόμενη δράση, πάντα με σπίτι του ένα ποδήλατο και το ραδιοφωνικό του στούντιο. 








Θα είμαι πάντα εδώ δίπλα σας.

Γρηγόρης Βερροιώτης

Ποδηλάτης του Κόσμου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.