Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ.


Ένας ακόμη ραδιοφωνικός μαραθώνιος τελείωσε αυτή την φορά στην Εστία Αγίου Νικολάου στο Γαλαξίδι. 



Η πρώτη γνωριμία μου με την Εστία Αγίου Νικολάου.

Την δράση της Εστίας Αγίου Νικολάου την γνώρισα το 2011 όταν ποδηλατούσα στην Ελλάδα για να ενημερώσω τους συμπατριώτες μου τους τρόπους που θα εφαρμόσω ποδηλατώντας  να περάσω  μηνύματα αλληλεγγύης αλλά και συνεργασίας  σε όλη την Ευρώπη. Εκείνο το διάστημα συζητούσα σε κάθε πόλη  με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Συλλόγους, άτυπες ομάδες, Δήμους, Περιφέρειες, Επιχειρηματίες και ΜΜΕ.  Στο Γαλαξίδι είχα την τύχη και την χαρά τότε να φιλοξενηθώ από την Χρυσούλα Παπαλέξη που είναι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου ‘’ Γανυμήδης’’.     

Οι πρώτες εντυπώσεις.

Όταν πήγα για πρώτη φορά στην Εστία Αγίου Νικολάου η αλήθεια είναι πως είχα καταλάβει πολύ λίγα από το σπουδαίο έργο που γίνεται.  Αυτό που είχα αποκομίσει σαν εντύπωση, ήταν πως είναι ένα πρότυπο ίδρυμα με τέσσερα μεγάλα σπίτια στα οποία συμβιώνουν οι μόνιμοι κάτοικοι (ΑΜΕΑ ) με εργαζόμενους και εθελοντές,  που έρχονται με προγράμματα από όλο τον κόσμο για να συμβάλουν σε μια σειρά αναγκών που υπάρχουν για την καλύτερη λειτουργία της κοινότητας.
Αυτή η εντύπωση όμως αδικεί την πραγματική αξία της Εστίας και θεωρώ πως σαν επισκέπτης είχα μάθει ελάχιστα γι αυτή την πρότυπη κοινότητα.

Ο τριήμερος ραδιοφωνικός μαραθώνιος και η εμπειρία μου από αυτή την συνεργασία .

Με τον τριήμερο ραδιοφωνικό μαραθώνιο έβαλα τα πράγματα σε μια σειρά.
1.            Το ιστορικό.
2.            Πως λειτουργεί ως δομή.
3.            Ποιος είναι  ο στόχος.
4.            Τα οφέλη για όλους μας και για τις τοπικές κοινωνίες.

Για όλα τα όσα θα γράψω είναι μια πολύ μικρή περίληψη  για να μη σας κουράσω.


Το ιστορικό.

Η Ιστορία της Εστίας έχει μια μεγάλη αξία στις μέρες μας γιατί αποτελεί παράδειγμα για το πως μπορούμε να βάλουμε έναν στόχο με κοινωνικό περιεχόμενο και αυτός ο στόχος να πάρει μεγάλες διαστάσεις .
Δύο φίλες, η κυρία Ροδούλα Σταθάκη – Κούμαρη  και η κυρία Βεατρίκη Begert – Δημητριάδου που ζούσαν εκτός Ελλάδος πριν πολλά χρόνια κουβεντιάζουν  ότι μπορούν να φτιάξουν μια κατασκήνωση στην Ελλάδα για ΑΜΕΑ.  Οι δύο αυτές δυναμικές γυναίκες ξεκινούν και στο κτήμα της μιας από αυτές που βρίσκονταν στο Γαλαξίδι πραγματοποιούν την πρώτη προσπάθεια ( Όλο το ιστορικό είναι γραμμένο στο βιβλίο με τίτλο τα ΔΕΛΦΙΝΙΑ που μπορείτε να το προμηθευτείτε από την Εστία Αγίου Νικολάου, παράλληλα ένα μικρό μέρος από το ιστορικό βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Εστίας http://www.gr-estia-agios-nikolaos.org/ ) .  Για μένα αυτό είναι και το ήμισυ του παντός, να κάνεις το πρώτο βήμα. 


Η διδακτική ιστορία της Εστίας συνεχίζετε με μια υπέροχη οικογένεια από την Γερμανία.
Η κυρία Doris και ο κύριο Kurt Eisenmeier δύο σπάνιες προσωπικότητες ιδεαλιστών  το 1992 Ιδρύουν την Εστία Αγίου Νικολάου.
Μαθαίνοντας βέβαια την ιστορία της Εστίας εγώ απομόνωσα κάποια συμπεράσματα.
α) Η ιστορία του εθελοντισμού έχει πτυχές που πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία. Η πρωτοβουλία της κυρίας Ροδούλας και της κυρίας Βεατρίκης, αποτελούν παράδειγμα δημιουργικότητας με κοινή ωφέλεια. Αυτό το παράδειγμα αλλά και πολλά άλλα που υπάρχουν πιστεύω πως είναι απαραίτητο να διδάσκονται στα παιδιά μας ως αξίες ζωής.
β) Η ωραία ιστορία της οικογένειας Eisenmeier, που βλέπουν την δράση των δύο γυναικών και κυριολεκτικά χαρίζουν μέρος της περιουσίας τους για να δημιουργηθεί η Εστία, έχει μεγάλη αξία ως παράδειγμα ήθους πολλών Ευρωπαίων πολιτών, που δεν διστάζουν να τολμήσουν την υπέρβαση για κοινωνική προσφορά σε έναν άλλο λαό. Αυτού του τύπου τα παραδείγματα έχουν να διδάξουν  πολλά στην ανθρωπότητα για το πώς μπορούμε να δυναμώσουμε το αίσθημα φιλία και συνεργασίας των λαών, πάντα μέσα από πράξεις αλληλεγγύης .
γ) Η επένδυση χρημάτων και περιουσιών στην κοινωνική προσφορά είναι ακόμη και σήμερα μια υπέρβαση για τους πολλούς, γιατί έχει κόστος στην οικογένεια που θα τα διαθέσει σε αυτούς τους σκοπούς,  γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι μας ζούμε σε μια κοινωνία που ο υλισμός κυριαρχεί στα διαχρονικά μοντέλα της ζωής μας. Άραγε είναι μια μεγάλη ικανοποίηση να βλέπεις συνανθρώπους σου με κινητικά και άλλα προβλήματα να διευκολύνονται από αυτή σου την πράξη ή είναι μια πράξη στάσης ζωής με ιδεολογικό περιεχόμενο ; 
Η Ιστορία της κοινωνικής προσφοράς πολλών συνανθρώπων μας,  νομίζω πως κάποτε θα παίζει σπουδαίο ρόλο στα νέα μοντέλα εκπαιδευτικών συστημάτων, σε έναν νέο κόσμο που ίσως η εσωστρέφεια και η αδιαφορία για τον συνάνθρωπο να αποτελούν παρελθόν.

 
Πως όμως λειτουργεί αυτή η πρότυπη δομή της Εστίας του Αγίου Νικολάου;

Ίσως με μια λέξη να βάλω μια καλή βάση για να περιγράψω εν συντομία την απάντησή μου. Η λέξη αυτή είναι «αγάπη ».  Από το Δ.Σ. την Διοικούσα επιτροπή, τους  ‘’ εργαζόμενους ’’   ( έβαλα εισαγωγικά στους εργαζόμενους, γιατί δεν είναι ακριβώς ο κατάλληλος όρος ) τους μόνιμους κατοίκους  (ΑΜΕΑ) και τους εθελοντές, κυρίαρχο συναίσθημα είναι η αγάπη για τον συνάνθρωπο και την Εστία που λειτουργεί, όχι με πλειοψηφικές αποφάσεις, αλλά με αποφάσεις που θα εγκρίνουν όλοι. Αυτό το σύστημα που ξεπερνάει τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι θαυμαστό και μάλιστα εφαρμόζεται και είναι και λειτουργικό.
Σίγουρα οι αριθμοί στο οικονομοτεχνικό σκέλος, διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο συμβατότητας με τους νόμους του κράτους. Η μεθοδολογία όμως της διαμόρφωσης και επέκτασης των συστημάτων καθημερινής αναβάθμισης  της ποιότητας ζωής και των δημιουργικών δράσεων της κοινότητας, εγκρίνεται μετά από συμφωνία όλων.
Αυτό το θαυμαστό μοντέλο λειτουργίας αυτής της κοινότητας είναι για να καταγραφεί και να μελετηθεί .  Επιμένω πως πολλές δομές με κοινωφελές έργο σε όλο τον κόσμο μπορούν να μας δώσουν εκπληκτικά δεδομένα, για να δημιουργήσουμε πιο ανθρώπινα συστήματα καλής διαχείρισης της  ποιότητα ζωής μας.  Θα μου πείτε είναι  μεγάλη κουβέντα και συμφωνώ. Απλά θέλω να υπενθυμίσω πως στην Εστία Αγίου Νικολάου έρχονται εθελοντές από όλο τον κόσμο που μεταφέρουν  νέες ιδέες και συστήματα, που έχουν ακούσει ή βίωσαν. Έτσι η Εστία είναι ουσιαστικά και μια τράπεζα ιδεών,  που τα ίδια τα παιδιά αυτά καταθέτουν την σκέψη τους  αλλά και  συστήματα που είδαν να εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες χώρες.
Που εφαρμόζονται όλες αυτές οι ιδέες και συστήματα; Στα τέσσερα μεγάλα οικήματα που όλοι μαζί , ΑΜΕΑ, εργαζόμενοι και εθελοντές ζουν σαν μια οικογένεια.

Ποιος είναι ο σημερινός στόχος;
Όταν αποδέχθηκα την πρόταση για τον ραδιοφωνικό μαραθώνιο σκέφτηκα πως θα συμβάλω με τις μικρές μου δυνάμεις να γίνει λίγο ακόμη πιο γνωστό το έργο της Εστίας.
Η εμπειρία μου από παρόμοιους μαραθώνιους είναι πως εγώ και το κοινό που ακούει , μαθαίνουμε κάτι παραπάνω για την δομή που θα κάνουμε τον μαραθώνιο.
Όταν έφτασα στην Εστία και κάναμε τις πρώτες κουβέντες κατάλαβα πως η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει και αυτή την δομή από τις καθυστερήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Χρειαζόταν να κάνουμε λοιπόν και εκλύσεις μέσα από το ραδιόφωνο για να συνεισφέρουν όσοι μπορούσαν χρήματα ή κάποιες εταιρίες να βοηθούσαν σε υποδομές που είναι απαραίτητες.
Δώσαμε τηλέφωνο επικοινωνίας και όλα όσα χρειάζεται το κοινό για να έχει επαφή με την Εστία και τραπεζικό λογαριασμό.


Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2265042062 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 9:00 π.μ με 14:00 μ.μ.

Facebook: Estia Agios Nikolaos

Τραπεζικός λογαριασμός Εθνική Τράπεζα Ελλάδος IBAN: GR3501103580000035829610597 SWIFT (BIC): ETHNGRAA

Ο λογαριασμός PayPal  στο  info@estia-agios-nikolaos.eu

Δώσαμε μια λίστα με τις τρέχουσες ανάγκες σε υποδομές και προσωπικό.
Αυτό όμως που δώσαμε σε όλους εσάς που μας παρακολουθήσατε ραδιοφωνικά ήταν η αλήθεια.

·                     Δύο ηλιακούς θερμοσίφωνες.
·                     Λούκια στέγης για συσσώρευση βρόχινου νερού.
·                     Ξυλεία για υπόστεγα.
·                     Μια οργανωμένη κουζίνα για παραγωγή γλυκών, μαρμελάδων κ.λ.π.
·   Σύστημα πυρασφάλειας ή ολοκληρωμένη μελέτη για εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας.
·                     Πετρέλαιο θέρμανσης.




   
Μιλήσαμε με τους πρώτους ιδρυτές και με τους απογόνους τους, με τους μόνιμους κατοίκους, με μέλη του Δ.Σ. με μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, με εργαζόμενους και με εθελοντές που βρίσκονταν εκεί αλλά και με εθελοντές που είχαν δουλέψει και σήμερα ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, κουβεντιάσαμε με καλεσμένους .   
Τραγουδήσαμε, διαβάσαμε ποιήματα και  αποσπάσματα βιβλίου.
Σε αυτό τον ραδιοφωνικό μαραθώνιο δεν θα μπορούσε να βγει τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από συναισθήματα και αλήθειες.
Τα συναισθήματα μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα καταλάβει.  Όσο για την αλήθεια, αυτή σχετίζεται με τις ανάγκες που έχει η Εστία Αγίου Νικολάου να κρατηθεί σήμερα σε πλήρη λειτουργία. 
Αυτός είναι ο άμεσος στόχος λοιπόν, η Εστία χρειάζεται ενίσχυση τώρα.
Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθούν κι άλλες μονάδες στα πρότυπα της Εστίας Αγίου Νικολάου στο Γαλαξίδι.
Θα το πω κάπως ωμά. Δυστυχώς δεν έχουμε μάθει στην πρόληψη αλλά στο κυνηγητό της τελευταίας στιγμής. Τα προβλήματα των άλλων νομίζουμε ότι δεν θα μας αγγίξουν ποτέ και αδιαφορούμε και μόνο με ευχολόγια σκεφτόμαστε  να προκύψουν ξαφνικά και στη δική μας ζωή.
Ο στόχος πρέπει να είναι κοινός.
Να στηρίξουμε την Εστία όλοι μαζί και να κάνουμε κι άλλες πολλές Εστίες σαν του Αγίου Νικολάου στο Γαλαξίδι σε κάθε περιφέρεια, γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε πολλές οικογένειες και πρέπει να παλέψουμε για να σώσουμε όσο μπορούμε περισσότερες ζωές.





Ποια είναι όμως τα οφέλη για όλους μας και για τις τοπικές κοινωνίες όταν υπάρχουν κοινότητες σαν την Εστία Αγίου Νικολάου;

Σίγουρα το πρώτο και σημαντικότερο όφελος είναι η ποιότητα ζωής που παρέχετε σε όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η Εστία Αγίου Νικολάου έχει έμπρακτα αποδείξει ότι είναι πραγματικά μια όαση φροντίδας για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη να βρίσκετε κάποιος δίπλα του εικοσιτέσσερις  ώρες το εικοσιτετράωρο.
Η οικογένεια που έχει ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, όταν συνεργαστεί με την Εστία γνωρίζει πως ο δικός του άνθρωπος είναι πλέον μέλος μιας κοινότητας που του παρέχει έναν αξιοπρεπή βίο , αποστασιοποιημένο από συστήματα ιδρυματοποίησης.
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράμετροι που αξίζει να σημειωθούν.
Για τους νέους και νέες η Εστία Αγίου Νικολάου είναι θα έλεγα ένα σχολείο ζωής. Συζητώντας με εθελοντές από διάφορα μέρη του κόσμου, κατάλαβα πως η Εστία είναι το δεύτερό τους σπίτι και ο χώρος που έμαθαν πολλά για τις αξίες της ανθρωπιάς ή αν θέλετε της αλληλεγγύης.  Κάθε νέος ή νέα που θα περάσει από ένα τέτοιου τύπου σύστημα διαβίωσης και συστέγασης με ΑΜΕΑ και άλλους εθελοντές και εργαζόμενους, αποκτά μια τόσο σπουδαία και χρήσιμη γνώση, που τον βοηθάει να αξιολογεί με πιο ορθολογιστικό τρόπο, καταστάσεις δύσκολες στην καθημερινότητά  του ( στην εργασία, στην οικογένεια, στην φιλία ).
Όσο για την τοπική κοινωνία, η Εστία είναι θα έλεγα ένα σπουδαίο επικοινωνιακό εργαλείο προβολής του τόπου . Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό, γιατί από την Εστία έχουν περάσει και περνάνε εκατοντάδες εθελοντές από όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να διαφημίζεται ο τόπος με έναν από τους πιο καλούς εναλλακτικούς τρόπους.  Εάν οι επαγγελματίες και οι τοπικές αρχές αξιοποιήσουν επικοινωνιακά την Εστία, πραγματικά θα δώσουν μια πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία στην προβολή του τόπου .
Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά για όλες τις ενότητες που έχω αναφερθεί σε αυτό το κείμενο.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι κάθε τι σπουδαίο και χρήσιμο που έχουμε στην πατρίδα μας, χρειάζεται να το κρατήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. 
Εγώ σαν Γρηγόρης Βερροιώτης και με την δράση μου ως Ποδηλάτης του Κόσμου συντάσσομαι με την Εστία ολοκληρωτικά και θα παλέψω για να κρατηθεί όρθια αλλά και να γίνουν περισσότερες Εστίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Όλοι όσοι συμβάλουν στην λειτουργία και αυτής της ειδικής πρότυπης κοινότητας και πάντα οι μόνιμοι κάτοικοι της, είναι για μένα ένα μέρος της οικογένειάς μου.
Σας καλώ να γνωρίστε την Εστία από κοντά.

Γρηγόρης Βερροιώτης ( ποδηλάτης του Κόσμου )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.