Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ



Αντί να είμαστε απέναντι ο ένας από τον άλλο, να νοιαστούμε για τον διπλανό μας, να μην αφήσουμε να πεινάσει κανένας, να μην είναι κανένας άστεγος, να μη δούμε κανέναν να κρυώνει, να μην είναι κανένας μόνος, κανένας άνεργος.

Θέλουμε να δυναμώσει ο κοινωνικός ιστός και να υπάρχει συνοχή, να οργανωθεί η κάθε γειτονιά, με απλές πρωτοβουλίες πολιτών με πνεύμα αλληλεγγύης όπως γίνετε σε κάποιες περιπτώσεις


Πολλές φορές έχω ακούσει να λέγετε ότι ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος του, ότι είναι πρόβατα, ότι δεν αντιδρούν κ.α

Από την άλλη όταν βρεθείς με παρέες ακούς ότι παρακολουθούν και ενημερώνονται από τα τρέχοντα γεγονότα που συμβαίνουν στην χώρα τους και γενικότερα στο κόσμο, για τα σχέδια της ελίτ και ανοίγουν συζητήσεις μέχρι και για τον Τρανσουμανισμό, την νέα εποχή κ.λ.π.

Οι συζητήσεις αυτές ταυτίζονται με την παγκοσμιοποίηση και επεκτείνετε μέχρι και σε σενάρια που σχετίζονται και με άλλους πλανήτες.

Όλη αυτή η πληροφορία είναι πράγματι πολύ καλή και καλά κάνουμε και τα κουβεντιάζουμε μεταξύ μας ως πολίτες.

Να μη ξεχνάμε όμως ότι δεν ασχολούμασταν καθόλου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με μια υπόθεση που καθορίζει την καθημερινότητά μας.


Από την 1/1/1981 η Ελλάδα εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα

( ΕΟΚ ) ως πλήρες μέλος σε μια Κοινή Ευρωπαϊκή Αγορά με πολλές προσδοκίες.

Αυτή η σχέση βέβαια έχει ακόμη πιο βαθιές ρίζες οι οποίες ξεκινούν από το 1961.

Αν το καλοσκεφτείτε το μέλλον μας ορίζονταν εδώ και δεκάδες χρόνια σε κέντρα αποφάσεων που λίγοι ασχολούνταν με αυτά.

Για παράδειγμα οι Ευρωεκλογές ήταν σχεδόν αδιάφορες.

Σήμερα ουσιαστικά εισπράττουμε τα εκατοντάδες λάθη που έχουν γίνει τα οποία εμείς δεν δίναμε σημασία.

Να ένα επιχείρημα απλό που επιβεβαιώνει την λάθος δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ε.Ε.

Ξοδευτήκαν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για να κινούμαστε μέσα σε μια ελεύθερη Κοινή Αγορά και οι πολίτες της Ε.Ε. να χαίρονται τα προνόμια της.

Αυτό που συμβαίνει όμως είναι ότι όταν μετακινούμαστε ως πολίτες αυτής της Ένωσης μέσα στην κοινή μας αγορά για να αξιοποιήσουμε τα επαγγελματικά μας προσόντα, έχουμε ακόμη μέσα μας το αίσθημα του οικονομικού μετανάστη με χαρακτηριστικά πρόσφυγα.

Η Πανευρωπαϊκή αυτή ντροπή είναι ακόμη πιο μεγάλη όταν στο εσωτερικό της Ευρώπης, ο ευρωπαίος πολίτης θέλει να δουλέψει σε μια άλλη χώρα και εκεί τον συμπεριφέροντε όπως έναν λαθρομετανάστη δηλαδή ως έναν παράνομο.

Αυτό το ευρωπαϊκό κοινωνικό φαινόμενο προβάλει την αδυναμία της Ένωσης εδώ και πολλά χρόνια να προωθήσει ουσιαστικά τον εσωτερικό διαπολιτισμικό διάλογο.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Επιτροπή των Περιφερειών, Οργανισμοί της Ε.Ε. όλα θα μπορούσαμε να πούμε ότι απλός έδρασαν άστοχα και κατάφεραν ελάχιστα δαπανώντας τεράστια κονδύλια.

Αυτά τα χρήματα των κονδυλίων είναι ο ιδρώτας και κόπος εκατομμυρίων πολιτών που η ΕΕ τα διαχειρίστηκε λάθος.  

Σκεφτείτε, είμαστε στο 2013 και ακόμα όταν ένας ευρωπαίος πολίτης πάει σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα να δουλέψει, αναγκάζεται να κατοικεί σε συνθήκες άθλιες για ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα μοντέλο κοινής πολιτικής πρακτικής αποτυχημένο.

Παράλληλα το εξοργιστικό είναι όταν βλέπουμε σε πολλές χώρες της Ε.Ε. η φτώχια και η ανεργία να μαστίζει και να κινδυνεύει να καταρρεύσει η όποια κοινωνική συνοχή υπάρχει.

Δεν θέλει πολύ σκέψη, ούτε κοινωνιολογικές ή οικονομοτεχνικές ή γεωπολιτικές γνώσεις για να σκεφτείς ότι ζούμε μια εποχή πανευρωπαϊκής ντροπής.

Μέχρι σήμερα υπήρχε από τους λαούς μια αδιαφορία για τις αποφάσεις της ΕΕ, εκτός από αυτούς που έπαιρναν κάποια κονδύλια για δράσεις και έργα.

Τώρα που οι λαοί αρχίζουν να ενδιαφέρονται νομίζω ότι θα αρχίζουν να τρίζουν συθέμελα τα θεμέλια της ΕΕ και θα μπούμε σε μια περίοδο αναθεώρησης πολλών κοινωνικοπολιτικών πρακτικών που θα δομούνται μέσα από τις ίδιες τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων.

Εύχομαι το 2013 να είναι η περίοδος μιας νέας αρχής των ευρωπαίων πολιτών με πολιτιστικό περιεχόμενο, μια χρονιά σύμβολο αναθεώρησης αρχικά πολλών κοινωνικών πρακτικών, μια χρονιά που να βασιστεί στις αρχές της Αλληλεγγύης των πολιτών και να δοθεί μεγάλη προτεραιότητα στην καταπολέμηση της φτώχιας.

Αντί να είμαστε απέναντι ο ένας από τον άλλο, να νοιαστούμε για τον διπλανό μας, να μην αφήσουμε να πεινάσει κανένας, να μην είναι κανένας άστεγος, να μη δούμε κανέναν να κρυώνει, να μην είναι κανένας μόνος, κανένας άνεργος.

Θέλουμε να δυναμώσει ο κοινωνικός ιστός και να υπάρχει συνοχή, να οργανωθεί η κάθε γειτονιά, με απλές πρωτοβουλίες πολιτών με πνεύμα αλληλεγγύης όπως γίνετε σε κάποιες περιπτώσεις.

Το μόνο που απομένει είναι να αντιστρέψουμε το κλίμα εμείς οι ίδιοι οι πολίτες, να γίνουμε ακόμη πιο ανθρώπινοι γιατί έτσι θα σκεφτόμαστε πιο απλά και ουσιαστικά.

Το μεγάλο ζήτημα είναι να σεβαστεί ο άνθρωπος τον άνθρωπο και έπειτα όλα θα έρθουν.

Ίσως να είναι μια καλή σκέψη αυτή η αλλαγή του χρόνου να μη συνοδεύεται μόνο με ευχές αλλά με μηνύματα και ενημέρωση που να έχουν σχέση με πράξεις κοινωνικής αλληλεγγύης, με νέες ιδέες για συνεργασίες ώστε να κάνουμε νέες επιχειρήσεις που να δίνουν νέες θέσεις εργασίας.

Σε ότι αφορά τους Έλληνες που φεύγουν εκτός χώρας και ειδικά στην Ευρώπη ένα θέλουμε να τους πούμε, να μη έχουν το αίσθημα του μετανάστη πρόσφυγα, γιατί είμαστε πολίτες της Ε.Ε. και μάλιστα από τους παλαιότερους.

Να είναι με ψηλά το κεφάλι, να δουλέψουν, να είναι δημιουργικοί, να κάνουν φιλίες και να αναπτύξουν συνεργασίες.

Ρίξτε και μια ματιά στο χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για όσους ενδιαφέρονται για την δική μου δράση να σας ενημερώσουμε ότι το 2012 ήταν άλλη μια χρονιά πολύ δύσκολη αλλά και προβλέψιμη και νομίζω ότι έτσι με πολλές δυσκολίες αλλά και δημιουργικά θα κυλίσει και το 2013.

Παρόλα αυτά όμως αν ξέρεις ότι έχεις να ακολουθήσεις έναν δρόμο με πολλά εμπόδια τότε προβλέπεις πολλές από τις υπερβάσεις που πρέπει να κάνεις.

Με αυτές τις υπερβάσεις και την πολύ δουλειά συνεχίζω εγώ και όσοι είναι κοντά μου να φτιάχνουμε με τον δικό μας τρόπο την «Ποδηλατική Διαδρομή της Αλληλεγγύης των Λαών». Συνεχίζουμε να δημιουργούμε αυτό μεγάλο ανθρώπινο πανευρωπαϊκό δίκτυο που στηρίζεται στις αρχές της φιλίας και συνεργασίας των λαών.

Η πρωτοβουλία του ποδηλάτη του κόσμου απλά στηρίζεται στο μεράκι και είναι μια απόφαση που χρειάζεται πολλά χρόνια δουλειάς.

Συνεχίζω τη δράση που ξεκίνησα από την Ελλάδα και συνεχίζω γιατί όπου και αν πάω το χαίρονται και με παροτρύνουν να μη σταματήσω.

Η Ποδηλατική Διαδρομή της Αλληλεγγύης των Λαών συνεχίζει να ανοίγει κι άλλους δρόμους.

Ευχαριστώ όλους όσους εργαστήκαν εθελοντικά μαζί μου και το 2012 και όλους εσάς που μας παρακολουθείτε και μας δίνετε δύναμη.

  

Για την ενημέρωσή σας στην Ελλάδα ισχύει πάντα το blog: http://action2life.blogspot.gr/

Και το site




Το video που ακολουθεί προβάλει ένα μικρό απόσπασμα από καταγραφές που είχαν γίνει στην Ευρώπη το 2007 μέσα από ένα σύνολο μιας μεγάλης έρευνας που είχε γίνει πριν ξεκινήσει η δράση του Ποδηλάτη του Κόσμου και σχετίζετε με την Ευρώπη.

Η φωτογραφία του κειμένου και όλο το υλικό του βίντεο είναι από το αρχείο του Ποδηλάτη του Κόσμου.
 







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.