Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟΥ













Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα βασίλειο που λέγονταν Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι άνθρωποι πανηγύριζαν όταν μάθαιναν ότι θα έμπαιναν κι αυτοί σε αυτό το βασίλειο με την σημαία του μπλε ουρανού και των αστεριών.







Οι παλαιότεροι που ζούσαν σε αυτό το βασίλειο, αδιαφορούσαν για τις αποφάσεις της Ε.Ε. και απλός ψιθύριζαν ότι κάποτε θα τους κυβερνάνε από ένα κάστρο που το έλεγαν Βρυξέλλες, που θα ήταν η πρωτεύουσα και που εκεί οι ιππότες της στρογγυλής τραπέζης θα έβαζαν έναν βασιλιά ή μια βασίλισσα που θα φρόντιζε να περνάνε όλοι καλά κι αυτοί καλύτερα.
Γιορτές και πανηγύρια στήνονταν, χρηματοδοτήσεις και έργα ανακοινώνονταν, καινούργιοι όροι ξεπρόβαλαν όπως "καινοτομία", "εναλλακτικό", "ψηφιακά αναλφάβητος", κ.α.  
Πολλοί ήταν αυτοί που γελούσαν όταν άκουγαν ότι αυτοί που εργάζονταν στο δημόσιο τομέα, μια μέρα θα έχαναν την δουλειά τους, για το καλό όλων!
Οι αγρότες δεν πίστευαν ότι θα σταματούσαν να τους οργανώνουν και να τους ενισχύουν, για το καλό όλων!
Κάποιοι μιλούσαν  για σκάνδαλα και μεγάλα φαγοπότια των αυλικών, αλλά κανένας δεν μιλούσε, για το καλό όλων! 
Οι πολίτες αυτοί, που λέγονταν Ευρωπαίοι πολίτες, άρχιζαν σιγά – σιγά να πιστεύουν ότι πολλά από τα προνόμια που υπήρχαν της δημόσιας παιδείας και υγείας θα καταργούνταν, αυτό όμως δεν ήταν για το καλό όλων.
Ίσως αυτή να είναι η εισαγωγή των παραμυθιών που θα ακούνε τα νήπια του 2020, αντί της ανάπτυξης που μας λέτε κυρίες και κύριοι της Ε.Ε.
Σε αυτά τα παραμύθια θα φαίνεστε σαν εκείνους τους άσχημους και δύστροπους ανθρώπους δίπλα στο βασιλιά, που τον επηρέαζαν να παίρνει αποφάσεις φέρνοντας την δυστυχία και την φτώχια.      
Ελπίζω να το καταλάβετε γρήγορα ότι ένα είναι βέβαιο, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω
και να δώσετε μια άμεση απάντηση στο ερώτημα, τώρα τι γίνετε ;
Ο ιστορικός ίσως και να ελέγχετε, ο λαός όμως πάντα θα φτιάχνει τις δικές του ιστορίες και οι μικρές αυτές ιστοριούλες που λέμε στα παιδιά, για το ξύλινο ανθρωπάκι που μεγαλώνει η μύτη του όταν λέει ψέματα, θα είναι πάντα ένα από τα πιο επίκαιρα μηνύματα που θα ακούνε τα παιδιά πριν κοιμηθούν.
Αυτές οι μικρές λαϊκές ηθογραφικές ιστορίες δεν θα σταματήσουν ποτέ.     
Ακόμη και στη λαϊκή μας παράδοση οι στίχοι των δημοτικών μας τραγουδιών για παράδειγμα, είχαν γραφτεί από τον ίδιο το λαό και πέρασαν από γενιά σε γενιά, κι εκεί αναφέρονται ονόματα με ήρωες και κατακτητές.
Ο άνθρωπος μέσα στη δίνη της εξουσίας, ξεχνάει ότι ο λαός κάνει μεν λάθη, αλλά λες και υπάρχει κάτι που τον προστατεύει και άντε πάλι από την αρχή βρίσκει τον δρόμο του, γκρεμίζοντας με ευκολία κάστρα και βασιλιάδες.
Η σύγχρονη μικρή ιστοριούλα για παιδιά για το Βασίλειο του Ερωτηματικού γράφεται εδώ και πολύ καιρό κάτω από ένα μεγάλο ερωτηματικό, τώρα τι γίνετε ;
Αν στο στρογγυλό τραπέζι κάνουν λάθος υπολογισμούς ελπίζουμε να είναι και η αφορμή να ξυπνήσει η λαϊκή ανάγκη της επιβίωσης και να πρυτανεύσει η  λογική της αλληλεγγύης, να αρχίσει ο ένας να στηρίζει τον άλλο, για να ζούμε όλοι καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.