Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 21/12/2012 THE END OF THE WORLD


  BUGARACH



Τα Πυρηναία είναι μια οροσειρά στη νοτιοδυτική Ευρώπη , που αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ Γαλλίας  Ισπανίας  και χωρίζει την Ιβηρική χερσόνησο από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη.
Εκεί στα Πυρηναία σε υψόμετρο 1230 μ. υπάρχει μια από τις κορυφές της οροσειράς που ονομάζεται Pic de Bugarach ή Pech de Bugarach .
Η γεωλογία του Pic de Bugarach είναι εντυπωσιακή γιατί υπάρχει ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο μιας και τα ανώτερα στρώματα είναι 135 εκατομμύρια χρόνων και τα χαμηλότερα 15 εκατομμύρια χρόνων.
Είναι δηλαδή σαν ένα βουνό το οποίο αναποδογύρισε.


Στο δυτικό τμήμα του βουνού βρίσκεται η κοινότητα του Bugarach, το χωριό που έγινε διάσημο για την θεωρία της καταστροφής του κόσμου το 2012.
Το μέρος αυτό διαδόθηκε πως είναι ένα από τα σημεία του κόσμου ίσως και το μοναδικό, που όσοι βρεθούν την ημέρα της καταστροφής θα σωθούν.


Πριν αναφερθούμε σε μερικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής με αυτό το μύθο της 
καταστροφής, θέλω να τονίσω ότι η περιοχή είναι από τις αγαπημένες μου και όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι αυτό ισχύει εδώ και πολλά χρόνια.
Γενικότερα η ευρύτερη περιοχή της Γαλλίας, Ανδόρας και Ισπανίας είναι ένας πανέμορφος τόπος και έχει πολύ ενδιαφέρον, μη ξεχνάτε ότι εκεί στο δυτικό άκρο των Πυρηναίων είναι και η περιοχή των Βάσκων ίσως το αρχαιότερο έθνους στη δυτική Ευρώπη. 
Ένας λαός υπερήφανος, δυναμικός, φιλελεύθερος και φιλόξενος.
Δίχως να μπούμε σε μια εκτενέστερη ανάλυση για την περιοχή θα πάμε στο άλλο άκρο της ευρύτερης περιοχής, στο ακρωτήρι Cap de Creus στην πόλη  Cadaqués που έχει μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της τέχνης.
Αυτή η πόλη ονομάζεται και ως «το σπίτι των καλλιτεχνών και των συγγραφέων».
Εκεί πήγαινε συχνά ο Σαλβαντόρ Νταλί στην παιδική του ηλικία για καλοκαιρινές διακοπές, σε ένα μικρό χωριό το Port Lligat που βρίσκετε σε ένα μικρό κόλπο δίπλα στην πόλη.
Το μέρος αυτό είναι  ιδιαίτερα σημαντικό για την καριέρα καλλιτεχνική Νταλί.
Σε αυτή την περιοχή έχουν σταθμεύσει διάφορες αξιοσημείωτες καλλιτέχνες προσωπικότητες, όπως ο Πάμπλο Πικάσο , Joan Miró , Marcel Duchamp , ο Richard Hamilton , Albert Rafols-Casamada , Αντώνη Pitxot , Henri-François Rey , η  δική μας Μελίνα Μερκούρη και ο Maurice Boitel.
Από τα δύο άκρα να πάμε πάλι στο χωριό Bugarach που όποιος είναι εκεί στις 21/12/2012 σε μερικές ημέρες δηλαδή, θα σωθεί από την καταστροφή του κόσμου.
Η κύρια οικονομική δραστηριότητα του χωριού και της γύρω περιοχής είναι η γεωργία και ο τουρισμός.
Στη δεκαετία του 1960 και του '70  το βουνό Pic de Bugarach έγινε πολύ γνωστό στο κόσμο με το κίνημα των Χίπις ( hippie ) .
Αν και μια μελέτη του 1967 του  περιοδικού  Time σχετικά με τη φιλοσοφία hippie δείχνει πως υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που ξεκινάει από την Αρχαία Ελλάδα , και σχετίζεται με τον  Διογένης από τη Σινώπη, εμείς θα το προσπεράσουμε αυτό προς το παρόν και θα συνεχίσουμε με άλλα δεδομένα.
Λέγετε ότι τα πρώτα σημάδια της σύγχρονης πρωτο-χίπις περιόδου  εμφανίστηκαν στην Ευρώπη.
Μεταξύ 1896 και 1908 προέκυψε ένα γερμανικό κίνημα νεολαίας οι οποίοι ήταν αντίθετοι στην τάση προς την αστικοποίηση.
Αυτοί οι νέοι που ήταν λάτρες της φύσης, οργάνωναν διάφορες εξορμήσεις στο ύπαιθρο για πεζοπορία και κατασκήνωση, προσελκύοντας χιλιάδες άλλους νέους.
Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, οι Γερμανοί εγκαταστάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες παίρνοντας μαζί τους αυτή τη τάση.
Η Νότια Καλιφόρνια  με το ζεστό της κλίμα ήταν ένα μέρος φιλικό για εξορμήσεις και μια διαφορετική ζωή στο ύπαιθρο.
Αυτός ο τρόπος ζωής αρέσει στην νεολαία και δεν αργεί να διαδοθεί σε όλες τις Ηπείρους, μέσα από την μουσική και κάθε είδους εναλλακτική τέχνη, θέατρο δρόμου κ.α. 
Η ανάγκη για ειρήνη των λαών, τα θρησκευτικά κινήματα ακόμη και η πολιτική εμπλέκετε σε μια ιστορία που έχει την δική της γοητεία και που ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να την ανακαλύψει αν ενδιαφέρεται.
Ένα άλλο κίνημα που βρίσκει στέκι στο βουνό Pic de Bugarach είναι είναι το κίνημα της Νέας Εποχής ( New Age  η Εποχή του Υδροχόου )  που αναπτύχθηκε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.
Πιστεύω πως για τον κάθε άνθρωπο που θέλει να αποκωδικοποιεί και να εγκλιματιστεί σε τέτοιου είδους πνευματικά ταξίδια προβληματισμού, πρέπει πρώτα να αποκτήσει την γνώση της αρχαίας Ελληνικής παιδείας, διαφορετικά μπορεί να πέσει σε επικίνδυνες παγίδες.
Κάντε μια μικρή έρευνα και δείτε πως όλα όσα λέγονται στο θεωρητικό μέρος των κινημάτων, που έχουν σχέση με το μυαλό και την γνώση, έχουν τις θεωρητικές ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα.
Ως Έλληνας πολίτης που μεγάλωσα μέσα στη γνώση των προγόνων μου, είμαι υποχρεωμένος  να υπενθυμίσω ότι σε κάθε περίπτωση η αξία της γνώσης πρέπει να έχει σχέση και με την υπευθυνότητα για την αξία της ανθρώπινης ζωής και γενικότερα του σεβασμού προς το φυσικό μας περιβάλλον.
Όταν η γνώση αποφέρει μαζική υστερία, τότε πρέπει να ανοίγουμε τα μάτια μας και να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Η υπόθεση τις 21/12/2012 για την καταστροφή της γης είναι κάτι που μπορεί να αποφέρει τον παραλογισμό σε ευαίσθητα άτομα, ειδικότερα τώρα που περνάμε ως λαοί, αυτή τη φάση της οικονομικής κρίσης ή αν θέλετε της κρίσης αξιών.
Το επίκαιρο χωριό Bugarach που έγινε διάσημο για την θεωρία της καταστροφής του κόσμου το 2012 και πως κάπου εκεί μέσα στο βουνό κρύβονται ακόμη και εξωγήινοι, κατάφερε να γίνει τόπος προορισμού.
Χαίρομαι  που ο Δήμαρχος της περιοχής φοβάται μη τυχών συμβεί κάποια ομαδική υστερία με δυσάρεστα αποτελέσματα από ανθρώπους ευάλωτους και παίρνει τα μέτρα του.
Η ευρύτερη περιοχή δεν έχει ανάγκη από αυτού του τύπου την προβολή γιατί είναι πανέμορφη και είναι τόπος για να ξεκουραστείς και να δεις τόσα πολλά ωραία πράγματα.
Το 2013 θα περάσω με το ποδήλατό μου από την περιοχή αυτή και από το χωριό Bugarach όχι για να φτιάξω παραμύθια και μύθους σαν τον Αίσωπο, αλλά σαν τον Διογένη με ένα φαναράκι στο ποδήλατο μου.




Μη ξεχνάτε πως η ευρύτερη περιοχή έχει και φημισμένο καλό κρασί και κάνουν και ωραίες γιορτές με τοπικά προϊόντα.
Το 2013 αδέρφια θα είναι άλλη μια χρονιά που ο κόσμος θα συνεχίσει να νοιάζεται για την καθημερινότητά του, το θαύμα θα είναι αν νοιαστεί για τον διπλανό του και αν βρει τον τρόπο να κινείτε σε ένα σταθερό πλαίσιο αλληλεγγύης.

Όσο για μένα στις 21/12/2012 εύχομαι να είμαι μαζί με τις Μούσες των πραγματικών μύθων στην Ελλάδα, εκεί στην Πιερία στο Ελατοχώρι, γειτονιά με τον Όλυμπο των αρχαίων θεών, να κάνω καμιά βόλτα στις πίστες του χιονοδρομικού, να καθήσω σε κάποιο τζάκι, να απολαύσω τη παρέα και το καλό φαγητό στο φίλο μου τον Γιάννη στην ταβέρνα το Τζιβαέρι, ίσως να παίξω και καμιά κιθάρα και να πούμε και κανένα τραγούδι παραπάνω.
Όσο για τον χαλασμό, πίνω και κανένα τσίπουρο ή κανένα κρασί παραπάνω και γίνετε χαλασμός.



Ο Ποδηλάτης του Κόσμου.      
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.